Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Modiga deltagare på SFAM:s ST-dagar
Modiga deltagare på SFAM:s ST-dagar

Modiga deltagare på SFAM:s ST-dagar

Bildkälla: Getty Images
Annons:

I år hade jag äran att vara med på SFAM:s ST-dagar i Nyköping. Programmet var fullspäckat med intressant innehåll, arrangemanget oklanderligt och deltagarnas engagemang på högsta nivå. Årets tema var mod, hållbarhet och tillgänglighet, något som syntes i programinnehållet, men också oundvikligen diskuteras när så här många blivande allmänläkare ses.

Årets ST-dagar arrangerades av lokala ST-läkare i Sörmland i samarbete med Region Sörmland. I tre dagar samlades vi i den gamla tvålfabriken Sunlights lokaler i Nyköping. Agendan varvade intressanta och inspirerande föreläsningar med mindre workshops samt pausgymnastik och goda måltider.

Mod och hållbarhet

Jag tog chansen att diskutera årets teman och konferensinnehåll med SFAM:s ordförande Magnus Isacsson, som också höll i introduktionsföreläsningen.

Han håller med om att det krävs mod för att jobba som allmänläkare. Mod att leva med en viss osäkerhet, eftersom det är omöjligt att utreda allt på alla. Men även modet att var ansvarig för sin egen arbetssituation.

Här kommer vi naturligt in på årets andra tema: hållbarhet. Hur orkar man jobba som allmänläkare ett helt yrkesliv? Magnus Isacsson tror att chanserna ökar om man har kontroll över sin arbetssituation. Han lyfter också några regioner som har gjort stora framsteg inom primärvården, däribland Region Jämtland och Region Sörmland.

Ett exempel med Sörmland är att de har gjort en stor satsning på ST-läkare, vilket även Anna Ormegard, divisionschef för primärvården Sörmland, berättade om. Det finns inget tak för antalet ST-läkare som kan anställas i Sörmland. De jobbar också med en samverkansmodell för att underlätta samarbetet mellan specialiteter.

Social förskrivning

Key note speaker var Sir Sam Everington, professor och allmänläkare från Storbritannien som varit med och tagit fram konceptet Social prescribing. Det är ett koncept som baseras på att så mycket mer än sjukvård krävs för att vara frisk och må bra. På de kliniker de har implementerats i Storbritannien innebär det i praktiken att man vid läkarbesöken fyller i ett formulär med patienten om vilken del av Social prescribing de har behov av, sätter ett kryss i en ruta och förmedlar kontakt med lämplig social prescriber. Exempel kan vara att man behöver hjälp med ekonomin, jobb eller sociala sammanhang. På hans klinik har de gått långt med detta och har till exempel haft parkfester där de bjuder in alla listade patienter, de samarbetar med kyrkan, har gardening on prescription och ett koncept där man får sina bensår omlagda samtidigt som man gör blomsterarrangemang i grupp.

Lågvärdesvård och forskningsfusk

Josabeth Hultberg från Läkarsällskapets Kloka kliniska val var en av talarna. Och frågan om lågvärdesvård, att vara ”vårdnödig” och att våga avstå onödig vård var saker som återkom bland de olika talarna.

Dag två höll Peter Fors, skapare av Diabeteshandboken.se, en föreläsning om diabetes i primärvård inför spetsade öron. Och sista dagen berättade bland annat Kjell Asplund om fusk inom den medicinska akademiska världen och när han utredde Macchiarini-fallet.

Programmet innehöll mycket mer än detta, både föreläsningar och workshops och jag överhörde många engagerade samtal och diskussioner bland deltagarna. Jag frågade Magnus Isacsson om vad han tror är det viktiga med sådana här möten för läkare. Han poängterar hur viktigt det är med utbytet mellan regionerna och att det är viktigt att regionerna låter sina ST-läkare gå kurser utanför regiongränserna, för att komma hem med intressanta och viktiga idéer.

Som åskådare är det ingen tvekan om att många av dessa ST-läkare tar med sig nya tankar till sin vårdcentral och också har en stärkt känsla av gemenskap. Jag ser fram emot nästa år!

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: