Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Sambandet mellan infektioner och MS borde lyftas
Sambandet mellan infektioner och MS borde lyftas

Sambandet mellan infektioner och MS borde lyftas


Annons: Innehåll från Novartis Sverige AB
Foto tv: Getty Images. Foto th: Privat
Annons:

SE-11294874_20241021

MS-patienter som behandlas med anti-CD20 läkemedel löper ökad risk att drabbas av infektioner. Både vården och patienterna själva behöver vara medvetna om denna risk för att kunna upptäcka varningssignaler. Det säger Karan Golestani, specialistläkare i infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Anti-CD20 är en monoklonal antikropp riktad mot ytproteinet CD20 och eliminerar kroppens B-lymfocyter. Behandlingen används både vid MS och andra autoimmuna sjukdomar med god effekt.

– Baksidan med behandlingen är att immunoglobuliner, som ingår i det så kallade adaptiva immunförsvaret och bildas av B-lymfocyter, kan sjunka. Därigenom kan man förlora en viktig del av immunförsvaret och några får då lättare infektioner. Det vanligaste vid antikroppsbrist är att patienterna får sega och frekventa luftvägsinfektioner, men även allvarligare infektioner förekommer, säger Karan Golestani.

Men medan de flesta patienter endast får en mindre sänkning av IgG-nivåer så påverkas en andel av patienterna i högre grad, och kan drabbas av både större och långvarigare sänkta IgG-nivåer. Patienter med låga IgG nivåer sedan tidigare löper en högre risk att få en större sänkning. Även ålder, komorbiditeter och andra läkemedel spelar in.

Karan Golestani konstaterar också att infektionerna ökar med åldern hos de flesta patienter.

– MS-patienter har överlag en större infektionsrisk jämfört med befolkningen i övrigt, både till följd av sjukdomen i sig och på grund av anti-CD20-behandlingen. Även andra läkemedel som ges mot MS kan öka risken för infektioner.

Behöver informera

I en svensk rikstäckande kohortstudie som publicerats i JAMA Neurol 2019 fann forskare att personer med sjukdomen löper en generellt ökad risk för infektioner. Risken är delvis beroende på valet av behandling.

Enligt resultaten av studien bör både läkare och patienter vara medvetna om infektionsrisker förknippade med nyare MS-behandlingar, särskilt anti-CD20-terapier.

Karan Golestani instämmer och påpekar att det här kan finnas utrymme för förbättringar i samarbetet mellan neurologer och infektionsläkare. Han framhåller också att man som neurolog bör reagera om en MS-patient exempelvis fått fyra antibiotikakurer för luftvägsinfektioner under ett år eller en eller två svårare bakterieinfektioner.

-Det är tydliga varningssignaler och det kan vara bra att informera patienterna om detta på förhand, så att man fångar upp de fall som behöver utredas, säger han.

Viktigt ha koll på återkommande infektioner

– Det gäller att ha koll på vilka patienter som får återkommande infektioner och/eller där IgG-nivåerna är låga under en längre period. Neurologerna kan alltid kontakta infektionsläkare och immunbristmottagningarna i landet för diskussion. När en patient kommer till en immunbristmottagning kartlägger vi dennes infektioner och följer IgG-nivåerna långsiktigt. Patienterna får också en infektionsdagbok där de själva fyller i antalet infektioner de har. Vi tar också prover för att se om det rör sig om virus eller bakterier, förklarar han.

Karan Golestani understryker vikten av att utreda vilka patienter som behöver antibiotika mot sina infektioner, eller immunglobuliner för att höja kroppens IgG-nivåer. Samtidigt vill han inte oroa någon.

-De nya läkemedlen fungerar mycket bra. Det gäller bara att vara medveten om när det kan vara aktuellt med en utredning så att patienterna slipper drabbas av infektioner i onödan, säger Karan Golestani.

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: