Muskelbristning i lår
Definition
Inom idrotten talar man om två olika typer av muskelbristningar. Distensionsruptur till följd av översträckning eller överbelastning samt kompressionsruptur till följd av direkt våld mot muskeln. Distensionsrupturer är ofta ytligt belägna medan kompressionsrupturer tenderar att vara mer djupa och ge upphov till en mer kraftig blödning.
Två olika typer av muskelblödningar finns:
Intramuskulär (innanför muskelfascian) samt intermuskulär blödning. Intramuskulär blödning är ofta mer omfattande med en längre rehabilitering och kan i vissa allvarliga fall leda till akut kompartmentsyndrom. Intermuskulär blödning uppstår mellan muskler, ofta då ett mindre blodkärl går sönder. Kan yttra sig ofta som ett sänkningshematom en två dagar efter traumat. Kraft och funktion återgår ofta snabbare i denna typ av blödning.
Två olika typer av muskelrupturer finns på låret: quadriceps- och hamstringsmuskelruptur. Quadricepsskadan är ofta en kontusionsskada som kan inträffa då exempelvis ett knä träffar lårets framsida och ger en kraftig blödning som är djupt belägen, intramuskulärt. Detta är det man populärt kalla för ”lårkaka”. Hamstringsskadan är en ofta distensionsskada och ger en momentan huggsmärta på baksidan av låret utan yttre trauma.
Symtom
Distensionsrupturer visar sig ofta som huggsmärta från muskeln i skadeögonblicket. Bägge rupturtyper uppvisar ofta svårigheter att dra samman muskeln, ömhet, svullnad och ibland kramp i akutskedet. Blå missfärgning uppträder vanligen efter något dygn som tecken på blödning.
Behandling
I akutskedet bör man anlägga tryckförband (lindan utdragen 75 %) och högläge – helst 30 cm ovan hjärthöjd i 15–20 min för att minska blödning. Efter detta kompressionsförband som behålls i 1–4 dygn. Nedkylning, högläge och avlastning har också en roll tills rätt diagnos ställts för att undvika ytterligare skada till muskeln.
Rehabilitering i form av successiv ökande styrke- och funktionell träning hos fysioterapeut. Läkningstiden för en muskelruptur varierar beroende på allvarlighetsgraden. En mindre muskelskada brukar läka på 1-3 veckor. En manifest muskelbristning läker ofta på 3-6 veckor, beroende på lokalisation. Quadricepsskadan läker ofta snabbare, medan hamstringsskadan kan ta lång tid. Om det drar ut på tiden, bör man utreda med datortomografi/magnetkameraundersökning.
I vissa fall kan det bli aktuellt att operera denna skada. Aldrig bara vila, utan skadorna skall rehabiliteras med hjälp av fysioterapeut för att bli bra