Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Äldre hbtqi-personers hälsa
Äldre hbtqi-personers hälsa

Äldre hbtqi-personers hälsa

Bildkälla: Getty Images
Annons:

Det finns stora kunskapsluckor inom forskningen när det gäller äldre hbtqi-personers hälsa och livsvillkor, enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Rapporten visar också att många äldre hbtq-personer känner oro för framtida vård och omsorg och att äldre sexuella minoriteter löper en högre risk för ofrivillig ensamhet.

Social isolering och ofrivillig ensamhet är vanligare bland äldre sexuella minoriteter jämfört med andra grupper. Äldre hbtq-personer har lägre förtroende för framtida äldreomsorg jämfört med andra grupper av äldre.

– Vår litteraturöversikt pekar på att äldre hbtq-personer är oroliga för att bristande hbtq-kompetens hos vårdpersonal kan leda till sämre bemötande och möjlighet till vård och stöd, säger utredare Mika Handelsman-Nielsen.

Rapporten är en del av ett regeringsuppdrag om att kartlägga hälsa och livsvillkor bland äldre hbtqi-personer- Den riktar sig till yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen. Den vänder sig också till beslutsfattare och tjänstepersoner inom kommuner, myndigheter, regioner och det civila samhällets organisationer. Förhoppningen är att denna kunskap ska användas för att utveckla det nationella, regionala och kommunala folkhälsoarbetet för gruppen, vilket i sin tur kan bidra till att uppnå jämlik hälsa.

– Ytterligare forskning behövs gällande äldre hbtq-personers hälsa och livsvillkor. Samtidigt behöver kunskap om gruppen öka hos berörd personal, säger Mika Handelsman-Nielsen.

Källa:

Folkhälsomyndigheten

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: