Nageln bildas i nagelmatrix, varifrån keratonicyter differentierar för att bilda nagelplattan. Största delen av matrix ligger dold under den proximala nagelvallen, men ibland syns den distala tredjedelen som en vit halvmåndeformad struktur (lunula), genom proximala delen av nagelplattan. Många skador på nagelplattan orsakas av någon patologisk process i nagelmatrix. Exempelvis är punktformiga atrofier eller tvärgående fåror ofta orsakade av tillfälliga skador i matrix. Denna typ av skador växer bort tillsammans med nageln, medan en bestående skada i matrix kan ge en permanent längsgående strimma i nageln.
Det tar lång tid för en skadad nagel att växa ut igen – 6 månader för fingernaglar och 12-18 månader för tånaglar. Fingernaglar växer med en hastighet på 0,1 mm per dag. Ju äldre man blir desto långsammare växer nageln. Även systemsjukdom, trauma och cellhämmande läkemedel saktar ner nagelväxt.
Nagelbäddens dermis (hudlagret under överhuden/epidermis) ligger precis under nagelplattan och tros bidra med epitelialceller till ventrala delen av nagelplattan så att nageln kan växa därifrån hela tiden. Det är i nagelbädden som blödning uppstår vid nagelhematom, så kallar subungualt hematom.
De proximala och laterala nagelvallarna kallas med ett gemensamt namn för paronychium. Dessa ska skydda nagelplattan och hjälpa till att orientera nageltillväxten i rätt riktning.
Naglarna innehåller keratin och cystin som bidrar till nagelns hårda struktur. Intercellullärt fett är en viktig komponent för nagelplattan och regelbunden exponering för fett, i form av t.ex. olja förstärker nageln. Nageln innehåller normalt 30 procent vatten. Om vatteninnehållet blir lägre blir nageln spröd och om den innehåller mer vatten blir den mjuk. Därför är den lättare att klippa efter bad.
Nageln ser lätt ljusröd ut på grund av att blodkärl lyser igenom det tunna nagelbäddsepitelet som fäster mot nagelplattan.
Författare:
Sofia Åkerlund
Leg. Läkare och chefredaktör