Vårdintyg, lag om psykiatrisk tvångsvård (LPT)
Tillämpning
Lag om psykiatrisk tvångsvård kan bara komma ifråga när patienten:
- lider av en allvarlig psykisk störning (som t.ex. akut psykos, depression med suicidrisk, svår personlighetsstörning med impulsgenombrott, manisk psykos, anorexi med BMI <14, extremt tvångssyndrom). OCH
- har ett oundgängligt behov av psykiatrisk dygnetruntvård (slutenvård). Dvs att det måste till saker som bara kan göras inneliggande, i praktiken övervakning och/eller medicinering (inklusive näringstillförsel och t.ex. ECT). OCH
- motsätter sig erbjuden vård alternativt finns det grundad anledning att anta att vården inte kan ges med personens samtycke. Konfusion eller annat tillstånd som gör att patienten inte förstår erbjudandet om vård eller bristande insikt i sitt sjukdomstillstånd som gör att de inte kommer fullfölja den nödvändiga vården.
Missbruk
Missbruk är i princip inte skäl för vård enligt LPT – i stället kan Lag om vård av missbrukare (LVM) bli aktuell. Dock kan svårt nedgången individ med psykotiska symtom bli föremål för LPT under kort tid till dess psykosen avklingar. Snar information till socialtjänsten så att denna hinner förbereda ytterligare åtgärd (innan psykosen avklingar och patienten måste skrivas ut); vid behov enligt LVM förlängd tvångsvård genom att socialnämndens ordförande tar akut beslut. För detta krävs även läkarintyg enligt Socialtjänstlagen; kan utfärdas av legitimerad läkare. Syftet med intyget är att konstatera huruvida individen är fysiskt och psykiskt i skick att vistas på LVM-hem. Socialjouren kontaktas vb.
Demens
LPT inte tillämpligt för patienten med demens. Dock kan följdsymtom som hallucinationer, omotiverad aggressivitet mm vara vårdintygsgrundande. Förvirring är som regel inte vårdintygsgrundande.
Regler
Vårdintyg får endast utfärdas i direkt anslutning till undersökning enligt 4§ LPT. Läkarlegitimation krävs för att skriva intyget.
Offentligt anställd läkare kan fatta beslut om omhändertagande (4§ LPT) och begära polishandräckning (47§ 1 punkten LPT) för att kunna undersöka patienten och för transport till akut psykiatrisk klinik.
Beslut om intagning får inte grundas på ett vårdintyg som är äldre än fyra dagar och inom 24 timmar från patientens ankomst till vårdinrättning skall frågan om vård enligt LPT ha prövats.
Beslut om kvarhållning (6§ LPT) på psykiatrisk klinik kan göras av primärjour, med eller utan kontakt med bakjour om patienten inte godtar att stanna på sjukvårdsinrättningen.
Inom 24 timmar skall chefsöverläkare eller delegerad vid enheten fatta beslut om intagning (6b § LPT). Under denna tid kan patienten kvarhållas mot sin vilja. Tvångsåtgärder som bältesläggning (19§ LPT) och akutmedicinering (17§ LPT) kan ske före det att intagningsbeslutet är fattat, om åtgärden inte kan vänta – 6a§ LPT (depotpreparat får inte ges och se till att bakjouren är informerad telefonledes). Avskiljning enligt 20§ LPT i högst 8 timmar efter beslut av chefsöverläkare när patienten genom sitt beteende allvarligt försvårar vården av sina medpatienter.
Även patient som är inneliggande på psykiatrisk klinik kan överföras från frivillig vård till tvångsvård om kriterierna enligt ovan är uppfyllda (konvertering 11§ LPT). Patienten måste då även vara farlig för sig själv eller andra. Typfallet är en djupt deprimerad patient som vill skriva ut sig för att suicidera. Även vid konvertering krävs två läkarbedömningar av specialistkompetent psykiatriker inom ett dygn. Förvaltningsrätten skall informeras senast dagen efter konvertering och yttrande för domstolsprövning skal vara inne inom fyra dagar.
Chefsöverläkaren vid psykiatriska kliniken har skyldighet att, när patientens tillstånd medger detta, informera om rätten till överklagande av tvångsvården (görs till förvaltningsrätten) samt erbjuda en stödperson.
Efter fyra veckors tvångsvård måste fortsatt tvångsvård prövas i förvaltningsrätten.
Glöm inte att kontrollera identiteten hos patienten och hur denna styrkts samt att intyget är fullständigt ifyllt! Glöm inte heller att kontrollera så att du har rätt blankett. Finns tre olika (det ”vanliga”- §3 i LPT, konverteringen – §11 i LPT och för häktade/dömda rättspsykpatienter – §4 i LRV)!
Öppen psykiatrisk tvångsvård innebär att patienten fortfarande får behandling från psykiatrin utan att vara inlagd på sjukhuset. Ansökan görs av specialistläkare inom psykiatrin till Förvaltningsrätten, som beslutar om särskilda villkor som ska gälla. Villkoren ska framgå i en samordnad vårdplan.
Fördjupning
Blanketter finns på www.socialstyrelsen.se/blanketter
Socialstyrelsen föreskrifter och allmänna råd
Svenska psykiatriska föreningen. Psykiatrisk tvångsvård. Kliniska riktlinjer för vård och behandling. 2013. http://www.svenskpsykiatri.se/wp-content/uploads/2017/03/SPF-kliniska-riktlinjer-om-Psykiatrisk-Tvångsvård.pdf